Home » Biografie

Over Frank

Zanger, tekstdichter, componist. Pionier van de Nederlandstalige popmuziek. Richt in de jaren tachtig de succesvolle Frank Boeijen Groep op. Gaat vanaf de jaren negentig als soloartiest verder. Tourt bijna elk jaar langs de theaters en speelt op festivals, beiden zowel in Nederland als in België. Heeft inmiddels meer dan vijfhonderd songs en bijna dertig studio-albums op zijn naam staan.

1957 – 1976

Frank – doopnamen: Franciscus Johannes Maria – Boeijen wordt op 27 november 1957 in de Jacob van Campenstraat in Nijmegen geboren. Hij is de jongste van tien kinderen in een katholiek en maatschappelijke geëngageerd gezin. Muziek speelt al op jonge leeftijd een belangrijke rol – in huize Boeijen wordt veel gezongen en gemusiceerd. Zijn broers zijn fans van artiesten als Bob Dylan en Neil Young, en draaien hun platen veel. Frank luistert gefascineerd mee. Als zijn broer Bart hem de eerste beginselen op de gitaar heeft geleerd, kan hij eindelijk nummers van zijn helden gaan meespelen. Al snel komen er ook eigen nummers bij. Nederlandstalig, want dat is tenslotte de taal waarin hij denkt en praat.

Kronenburger Park

School interesseert hem minder. Hij leest veel, blowt regelmatig en zit vaak met zijn vrienden tegenover zijn middelbare school in het Kronenburger Park op zijn gitaar te spelen. Met Rob van Breda en later Peter Janssen vormt hij al duo’s en treedt ook op. Als hij eenmaal een middelbaar schooldiploma heeft besluit hij zich helemaal op de muziek te gaan richten. Via zijn broer Gerard ontmoet hij diens vriend Wout(je) Pennings, een zeven jaar oudere gitarist. Het klikt meteen tussen de jonge, gedreven zanger en liedjesschrijver en de ervaren ‘notenman’.

1977-1979

Eindelijk lijkt Frank iemand gevonden te hebben aan wie hij zich muzikaal op kan trekken en die ook nog connecties in de muziekwereld heeft. Het levert in elk geval de nodige optredens in kroegen in Nijmegen en omgeving op. Frank heeft inmiddels een heel repertoire bij elkaar geschreven. In die liedjes horen we een jongeman die worstelt met zichzelf en de buitenwereld. Eind van het jaar nemen Boeijen en Pennings, begeleid door de crème de la crème van de Nijmeegse muziekscene, een album in eigen beheer op in de Crossroad Studio in Oss. Een commercieel succes wordt dit debuut (Frank Boeijen en Woutje Pennings) niet, maar de plaat belandt via Wout bij een platenmaatschappij die er wel wat in hoort.

New Wave

Onder productionele leiding van Rob de Nijs, in een grote professionele studio en met betere arrangementen nemen Frank en Wout de plaat bijna helemaal opnieuw op: één nummer valt af, vier nieuwe komen er voor in de plaats. Ook aan de titel wordt weinig veranderd: Boeijen & Pennings. Om het album te promoten regelt het management grotere optredens, onder andere in het voorprogramma van Kayak en Earth & Fire. Om die grotere podia aan te kunnen moet het duo wel worden uitgebreid tot een echte band. Frank vraagt daarvoor twee leeftijdsgenoten, bassist Nels Busch en drummer Henk Wanders van de band Elevator.
Gaandeweg ontstaan er fricties tussen Frank en Wout. Het verschil in leeftijd speelt een rol, maar ook de veranderende muzikale voorkeuren. Frank ontdekt de new wave, met artiesten als Elvis Costello en The Jam. Wout besluit de eer aan zichzelf te houden en stapt op. Elevator-gitarist Wil Theunissen wordt gevraagd de opengevallen plaats in te nemen. Dan moet er meteen ook maar een nieuwe naam gekozen worden.

1980-1982

Op 1 januari 1980 wordt de Frank Boeijen Groep (FBG) officieel opgericht. De ambitie is vanaf het begin duidelijk: met Nederlandstalige popmuziek het land veroveren. Probleem is dat pop in de moers taal nog niet echt populair is. Daarvoor moet er hard en gemotiveerd gerepeteerd worden, vindt Frank. In de zomer wordt er een eerste democassette gemaakt, die bij platenmaatschappij Telstar (van Johnny Hoes) terecht komt. Hoes is geïnteresseerd; hij heeft ook al Doe Maar onder contract. Begin 1981 gaat de Groep de studio in. Van de eerste langspeelplaat wordt Transport uit Bangkok op single uitgebracht, maar het is de achterkant Verjaardagsfeest die door Frits Spits wordt opgemerkt. De dj begint het nummer te draaien wat resulteert in een plaats in de tipparade van de Nederlandse Top 40 en enkele radio- en tv-optredens. Dit bescheiden succes toont aan dat de Groep op de goede weg is.

Fanclub

Een jaar na het debuut zit men weer in de studio voor de opname van een nieuw album. Jos Haagmans (toetsen en achtergrondvocalen) is inmiddels de Groep komen versterken. De pers is vrij enthousiast over Twee, maar de verkoopcijfers vallen tegen. Ook Frank is achteraf niet zo tevreden over de plaat, omdat er te weinig geschikt materiaal voor handen was. Dit jaar wordt de Frank Boeijen Groep Fanclub opgericht.

1983-1985

Nederpop raakt helemaal ‘in’. En de Frank Boeijen Groep behoort met Doe Maar en Toontje Lager tot de voorhoede van de nieuwe stroming. Het aantal optredens neemt gestaag toe. Vooruitlopend op een nieuw album wordt de single Het Antwoord uitgebracht – zonder veel succes. Dan gooit de Groep het over een andere boeg en komt in april 1983 met het veel commerciëlere Linda op de markt. Het is met een 28ste plaats in de Top 40 de eerste echte hit van de Nijmegenaren. Een maand later verschijnt de derde LP: 1001 Hotel.

Zilveren Harp

Vergeleken met de voorganger klinkt de plaat luchtiger, maar ook volwassener. 1001 Hotel verkoopt goed en een nieuwe single (Doe Iets) komt zelfs een paar plaatsen hoger dan Linda. Dat heeft gevolgen: de jongens van de Frank Boeijen Groep zien zich opeens terug in bladen als de Hitkrant en Popfoto. Een doorbraak is nu slechts een kwestie van tijd. Dat gebeurt in januari als – vergezeld van een videoclip – de single Zwart Wit wordt uitgebracht. Franks (muzikale) reactie op het nieuws van de racistische moord op Kerwin Duinmeijer levert hem zijn grootste hit op. De plaat komt tot de vierde plaats in de Top 40. Ook het album doet het in de verkoop erg goed. In mei 1984 ontvangt de Groep een verdiende Zilveren Harp.

Sterrenstatus

In dat voorjaar komt ligt er een nieuw album in de winkel: Kontakt. De communicatie met zijn publiek is het centrale thema, muzikaal klinkt de plaat door een overdaad van effecten nogal afstandelijk. Het leven in de schijnwerpers eist ook zijn tol: eind 1984 stapt gitarist Wil Theunissen uit de band en wordt vervangen door Maarten Peters, die ook de achtergrondvocalen voor zijn rekening gaat nemen. In 1985 staat de Boeijengekte misschien wel op zijn hoogtepunt. Doe Maar en Toontje Lager zijn gestopt, de Frank Boeijen Groep gaat door. Frank Boeijen is een Bekende Nederlander, een heus tieneridool, die elk optreden met gemak uitverkoopt. Zeker na het uitbrengen van de single Kronenburgpark, die het tot een 12de plaats in de hitparade brengt. Het nummer staat ook op de vijfde Frank Boeijen Groep-lp, het orkestrale en romantisch getinte Foto Van Een Mooie Dag, die daardoor ook hoog in de albumlijst belandt. Een absoluut hoogtepunt dit jaar is het optreden van de Frank Boeijen Groep tijdens Veronica’s Rocknight for Greenpeace.

1986-1988

Op de top van zijn roem besluit Frank Boeijen dat het anders moet: hij wil in zijn muziek terug naar de eenvoud van het begin. Hij wordt geholpen door het toeval: Maarten Peters stapt uit de band voor een eigen muzikale carrière – zijn opvolger wordt Ger Hoeymakers. En de Frank Boeijen Groep vertrekt bij platenmaatschappij Telstar en sluit een contract bij BMG/Ariola. Alle kans voor een nieuwe start. In het voorjaar verschijnt zoals gebruikelijke weer een nieuw FBG-abum, In natura, waarop de bombast van vroeger inderdaad voor een groot deel naar de achtergrond verdwenen is. De twee eerste singles van het album, De Beloning en Verslaafd Aan Jou, worden kleine hits. Ook De Verzoening komt slechts in de onderste helft van de Top 40, maar dit nummer heeft toch een klassieke status verworven. Niet alleen omdat het nog regelmatig klinkt, maar voor Frank is en blijft het een sleutelnummer: hij ‘verzoent’ zich met zijn sterstatus.

Theaters

In 1987 laat de Frank Boeijen Groep het feesttenten- en discothekencircuit achter zich en kiest voor een nieuwe uitdaging in het theater. Iedereen is blij: spelen voor het pluche is beduidend comfortabeler dan voor halfdronken feestgangers. De Welkom in Utopia-tournee, genoemd naar de gelijknamige en monumentale nieuwe plaat, start in september. De nieuwe single, Welkom in Utopia 2, wordt een hit. Dit jaar wordt voor het eerst een anderstalige single uitgebracht. Maar Heut’ Nacht doet niets in Duitsland. In april 1988 krijgt de Frank Boeijen Groep drie gouden platen: Welkom In UtopiaIn Natura en Foto Van Een Mooie Dag. In dezelfde maand verschijnt het verzameldubbelalbum Onderweg en ook deze wordt goud.

Slow Motion

In juni 1988 na afloop van de Welkom-tournee zendt Veronica in twee delen een tv-registratie van het concert in de Nijmeegse Vereeniging uit. De Frank Boeijen Groep is dan alweer bezig met een nieuwe plaat, die in het najaar wordt Dans In Slow Motion uitgebracht. In oktober start weer een nieuwe theatertournee.

1989-1990

In het voorjaar 1989, na het eind van de Dans In Slow Motion-tour, zendt de AVRO een tv-special uit van de Frank Boeijen Groep voor het Wereld Natuur Fonds. De opbrengst van de single De Wereld schenkt de Groep aan hetzelfde goede doel. Op 21 juli 1989 beleeft de Frank Boeijen Groep een van zijn grote hoogtepunten als de band tijdens de Zomerfeesten voor tienduizenden toeschouwers optreedt in zijn thuisstad Nijmegen. Zeer toepasselijk vindt het concert plaats in het Kronenburger Park.

Zeg Me

Het in oktober 1989 verschijnende nieuwe album Een Zomer Aan Het Eind Van De Twintigste Eeuw, klinkt beduidend frisser en directer dan zijn voorganger. De single Zeg Me Dat Het Niet Zo Is wordt – vergezeld van een sober zwart/wit filmpje – een bescheiden succes, maar wordt toch een van de meest geliefde Boeijen-songs. De Zomer-theatertournee gaat eind 1989 van start met een extra muzikant: saxofonist Roland Brunt. Van de concerten worden digitale opnamen gemaakt en in september 1990 verschijnt Hier Komt De Storm, het dubbelalbum van tien jaar Frank Boeijen Groep. Het album, dat ook goud zal worden, bevat grotendeels live-opnamen, maar ook enkele studioversies van nieuwe nummers. Verjaardagsfeest (live) wordt symbolisch opnieuw op single uitgebracht. In november 1990 gaat de jubileumtour van de Frank Boeijen Groep van start met twee extra muzikanten: drummer Norman Bonink en gitarist Peter van Benthem. Beiden zijn fantastische zangers.

1991-1993

In januari 1991 laat Frank Boeijen de Groep weten dat hij ermee op wil houden. Het is een moeilijke beslissing maar voor de zanger en liedjesschrijver is de chemie in de band verdwenen. Dus prefereert hij een onzeker solobestaan boven het uitmelken van de succesvolle FBG-formule. Eind maart vinden de laatste twee optredens plaats van de Frank Boeijen Groep. Eveneens in maart ontvangt Frank Boeijen de Gouden Harp. Op dat moment heeft hij al diverse nummers voor zijn eerste soloplaat. De basis voor de plaat die Wilde Bloemen gaat heten, wordt gelegd in de thuisstudio van Maarten Peters, maar Frank grijpt nu ook de kans aan om te werken met collega-muzikanten, die hij al in het livecircuit heeft leren kennen. Zo zijn Harry Sacksioni, Henk Hofstede, Hennie Vrienten in verschillende liedjes te horen.

Koud In Mijn Hart

In het najaar verschijnt de plaat, waarvan de eerste single, Koud In Mijn Hart, een verrassende radiohit in Vlaanderen wordt. Een langgekoesterde wens komt hiermee binnen handbereik: succes bij de zuiderburen. Tijdens de nieuwe tour, die gelijktijdig van start gaat, gaan behalve Norman en Peter ook Lené te Voortwis (bas) en Ton Snijders (toetsen) mee.
Na de tour, die eindigt op 23 april 1992 in Antwerpen, wil hij eigenlijk een jaar vrijaf nemen. Even geen nieuw album, even geen nieuwe tournee. Dat eerste lukt hem, maar als Harry Sacksioni hem benadert om samen met hem en Raymond van het Groenewoud een aantal concerten te gaan doen, hapt hij toe. Hij ziet in het gezelschap een Laaglandse versie van Crosby, Stills & Nash. Het ‘supertrio’ Boeijen, Sacksioni & V/h Groenewoud doen in februari en maart 1993 ruim twintig uitverkochte theaters aan in Nederland en België.

Engelstalig

In de zomer van 1993 gaat Frank Boeijen met zijn band weer de studio in, met als resultaat de indrukwekkende en contrastrijke cd Jazz In Barcelona. Frank werkt opnieuw met collega-muzikanten samen en met multi-instrumentalist Rens van der Zalm die ook meegaat op tournee. De Jazz In Barcelona-tour voert Frank en zijn band nu ook naar België. Succes in andere buitenlanden laat op zich wachten. Twee Engelstalige singles (Cold in my heart en Till the blood runs dry – resp Koud in mijn hart en Tot bloedens toe) worden zonder veel succes op de Duitse markt uitgebracht.

1994-1996

Ze kennen elkaar alleen van naam, maar als Liesbeth List via via Frank Boeijen vraagt een nummer voor haar te schrijven, is Frank zo vereerd dat hij aanbiedt een hele cd te produceren. Het wordt List, de comeback voor de Nederlandse chansonnière, waarop de hele Boeijenband te horen is. Hierna gaat Frank zelf weer de studio in en neemt met zijn band het grotendeels akoestische album De Ontmoeting op. Het grootste deel van de teksten en muziek ontstaan in de Bossche Soetelieve-studio. Op de plaat is een duet met Stef Bos te horen, Twee Mannen Zo Stil, dat beiden geschreven hebben tijdens hun allereerste ontmoeting in Brugge. Op 22 juli 1994 treedt Frank Boeijen op ter ere van de 25ste Nijmeegse Zomerfeesten op de Waalkade. Later dit jaar verschijnt de biografie van Frank Boeijen: Een Lied Van Verlangen, geschreven door Hans Walraven en Annette Van der Mooren.

Stormvogels

In januari 1995 gaat de Ontmoeting-tournee van start. Van de laatste optredens worden opnamen gemaakt voor de later dit jaar te verschijnen dubbel-cd Stormvogels Live 1990-1995, het tweede live-album van Frank. Ook gastoptredens van bekende muzikanten zijn op dit album vastgelegd. Stormvogels wordt het zesde gouden album voor Frank Boeijen. De hierop volgende tournee begint in januari 1996 en eindigt eind vijf maanden later. Dan is het weer tijd voor een nieuwe cd met Liesbeth List. Met dank aan componisten en tekstschrijvers als Henk Hofstede, Freek de Jonge, Maarten Peters en natuurlijk Frank Boeijen ontstaat Noach. Eind van het jaar besluit Frank eindelijk zijn droomreis naar Azië te gaan maken.

1997-1998

In mei 1997 keert Frank Boeijen terug van zijn ‘wereldreis’. Hij tekent een contract bij een nieuwe platenmaatschappij, Columbia (Sony Music) en in de zomer gaat hij de Brusselse ICP-studio in voor het Oosters getinte album Vaderland. De indrukken van zijn reis, maar ook de verwerking van de dood van zijn beide ouders vinden hun weerslag op dit album. Ongeveer tegelijkertijd met Vaderland brengt BMG/Ariola een verzameldubbelalbum uit van Frank Boeijen: Het Mooiste & Het Beste. Al snel behaalt dit album de ‘goudstatus’: de 7de op rij.

Real World Studios

Van januari tot en met mei 1998 voert de Vaderland-karavaan door Nederland en België. De band is deel vernieuwd: naast Ton Snijders en Rens van der Zalm staan drummer/percussionist Kim Weemhoff en bassist Paddy van Rijswijk uit de band van Mathilde Santing op het podium. In april wordt Frank Boeijen genomineerd voor een Edison. BMG/Ariola brengt in België een verzamel-cd uit in de serie Face to Face met nummers van Frank Boeijen en de Belgische zanger Philip Robbrecht. In oktober 1998 gaan Frank en de band naar Bath, Engeland om daar in The Real World Studios van zanger Peter Gabriël een nieuwe cd op te nemen. Het wordt Ballade van de Dromedaris. Binnen de band is drummer Norman Bonink ‘teruggekeerd’. Daarnaast zijn Charles Nagtzaam (bas) en Angelo Verploegen (flügelhorn, trompet) voor het project aangetrokken.

1999-2000

Drukke tijden voor Frank Boeijen. In januari start de nieuwe Dromedaris-tournee, maar verschijnen ook Lied van Oorsprong, de liedtekstenbundel van Frank Boeijen en de nieuwe cd, getiteld De Ballade Van De Dromedaris. Kort na het verschijnen van de nieuwe cd brengt BMG/Ariola een live-cd uit van Frank Boeijen: Door De Jaren Heen. In februari 1999 wordt in het Bijbels Openlucht Museum in de Heilig Landstichting bij Nijmegen een videoclip opgenomen bij de nieuwe single Sinds De Dag. De clip is in maart regelmatig te zien bij RTL 4, evenals een reclamespot voor de cd. In maart wordt, eveneens door RTL 4, elke avond, een week lang, een Boeijen-special uitgezonden met interviews en live-nummers, eerder opgenomen op 1 maart voor een paar honderd fans. Er is zeer veel belangstelling voor Frank Boeijen in de media en hij is in vele radio- en tv-programma’s te gast. Sprake van een ‘comeback’? Nee, eerder een extra promotie-inspanning van platenmaatschappij Columbia.

Geridderd

Met zijn nieuwe theatertournee, lopende van januari tot en met mei 2000, staat Frank wederom in uitverkochte Nederlandse en Belgische theaters. Daarnaast is hij ook te zien tijdens de megaconcerten van De Vrienden van Amstel Live in Ahoy, waar hij naast eigen nummers, een duet zingt met Martin Buitenhuis (Van Dik Hout) en met Paskal Jakobsen (Bløf). Eind april worden zijn verdiensten voor onder andere de Nederlandse popmuziek en literatuur beloond. Frank wordt geridderd in De Orde van Oranje Nassau. Na de zomerfestivals in België en een aantal gastoptredens bij Marco Borsato, vertrekt Frank aan het einde van het jaar met Stef Bos naar Afrika. In Rwanda zetten zij, in samenwerking met Memisa, meerdere gastmuzikanten en het Barakabahokoor een muzikaal project op. Drie nummers worden uitgebracht op de cd Kind Van De Vijand, waarvan de opbrengst volledig naar Memisa gaat.

2001-2003

Een start die min of meer gelijk is aan het vorige jaar. In januari begint de theatertour, die aan het einde van deze maand onderbroken wordt door De Vrienden van Amstel Live in Ahoy. Ditmaal kent het programma een duet met Ruth Jacott en met Henk Westbroek. In maart ontvangt Frank een platina-album voor Het Mooiste En Het Beste, welke in 1997 reeds goud was. De tour wordt 1 juni afgesloten. Twee weken daarna wordt bekend gemaakt dat drummer Norman Bonink de band zal verlaten en een overstap maakt naar Bløf. Norman wordt daar de opvolger van de verongelukte drummer Chris Götte. Op dat moment is Frank al volop bezig in de studio voor de opname van de nieuwe cd Heden. Op 17 september 2001 verschijnt de eerste single Tijd, die zowaar weer in de hitlijsten weet door te dringen. Op 24 september wordt Heden officieel gepresenteerd aan de pers met een live-concert in de Stadsschouwburg te Nijmegen.

Edison

In oktober wordt bekend gemaakt dat Oscar Kraal de plaats van Norman Bonink zal innemen. Aan het einde van het jaar vertrekt Frank (wederom met Stef Bos) naar Zuid Afrika, waar zij een aantal concerten geven in Stellenbosch bij Kaapstad in het kader van het project Ons Kruis Paaie.
Op 1 februari 2002 treedt Frank met Liesbeth List op in de Amsterdam Arena ter ere van het huwelijk van Prins Willem Alexander en Prinses Máxima. Na een aantal nominaties in voorgaande jaren, ontvangt Frank de felbegeerde Edison-Award in de categorie Zanger Nationaal. In Openluchttheater De Goffert in Nijmegen verzorgt Frank met zijn band in mei een benefietconcert voor de Nijmeegse kunstenaars en sluit hij aan het einde van diezelfde maand de Heden-tour af. Een nieuwe single, Geen Gevaar – een duet met Bløf-zanger Paskal Jakobsen – wordt in augustus opgenomen en uitgebracht. Ook met de Portugese zanger en gitarist Fernando Lameirinhas neemt Frank een duet op: Sozinho (Alleen), welke wordt uitgebracht op de cd van Fernando, Allegra do Triste. In de maanden oktober en november keert Frank met zijn band even terug in het “popcircuit”. Een aantal grote poppodia wordt aangedaan en duidelijk is dat Frank deze discipline zeker niet verleerd is. Het grote succes blijkt uit de nagenoeg uitverkochte zalen en de positieve berichten in de pers.

2003- 2008

Voor 2003 staat er geen theatertournee op het programma. Wel staat hij voor de derde keer op de planken tijdens van De Vrienden van Amstel Live!, inmiddels een fenomeen in Nederland. Op 6 februari verzorgt Frank met cartoonist, stadgenoot en vriend Stefan Verwey een optreden tijdens de Dag van de Poëzie in de Hanzehof in Zutphen. Het programma Open boeken, vol humor, poëzie en muziek blijkt een groot succes. Later in het jaar volgen drie reprises. Een maand later werkt Frank mee aan het Radio 2-Gala ter ere van Ramses Shaffy.

Op 6 oktober verschijnt het nieuwe album, het introverte Schaduw van de liefde. Wederom vindt er een wisseling plaats in de band. Ruud de Grood neemt de plaats van Ton Snijders in, die zich na 12 jaar terugtrekt uit de ‘Boeijen-band’ en een plek vindt in de muzikale begeleiding van Youp van ’t Hek.

Op 10 en 11 oktober staan er twee grote optredens in een nagenoeg uitverkocht Sportpaleis in Antwerpen (totaal ruim 25.000 bezoekers) op het programma, in samenwerking met orkest Il Novecento en een aantal gasten uit Nederland en België, waaronder Boudewijn de Groot, Sarah Bettens, Stef Bos, Marco Borsato en Micheline van Hautem. Het optreden wordt opgenomen en in 2004 op de dvd Live in Antwerpen uitgebracht. In 2004 zit Frank 25 jaar in het vak en dat blijft niet onopgemerkt. Op 14 maart worden hij en zijn oeuvre geëerd op Het Gala Van Het Nederlandse Lied, waar hij de Radio 2 Zendtijdprijs uitgereikt krijgt. Artiesten als Freek de Jonge, Huub van der Lubbe, Trijntje Oosterhuis, Mathilde Santing, Stef Bos en natuurlijk Liesbeth List brengen een hommage aan Frank. Amper twee weken later valt hij wederom in de prijzen. In de Melkweg in Amsterdam ontvangt hij op

23 maart een Edison voor zijn gehele oeuvre. Dit alles gebeurt tijdens zijn theatertournee Schaduw van de liefde, die in januari gestart is en maar liefst een kleine tachtig optredens telt in vijf maanden tijd. De boeken- en platenclub ECI stelt voor haar leden een driedubbel-cd van Franks nummers samen, Toen en nu. De eerste oplage wordt vergezeld door een boekje met teksten. De uitgave is zo succesvol dat platenmaatschappij BMG besluit het 3cd-pakket ook gewoon uit te brengen.
Ondanks al deze successen heeft Franks behoefte aan nieuwe uitdagingen en nieuwe invalshoeken. Na decennia met een vrij grote band op het podium te hebben gestaan, kiest hij de volgende jaren voor kleinschalige begeleiding – less is more. In 2005 trekt hij slechts met toetsenist Ruud de Grood en bassist Charles Nagtzaam langs de zalen. Zelf speelt hij akoestische gitaar. In 2007 is Rens van der Zalm toegevoegd en in 2008 vormen twee toetsenisten (Ton Snijders, Ruud de Grood) en een bassist (Charles Nagtzaam) zijn steunpilaren op het podium. Het repertoire klinkt in deze settings vaak ingetogen en breekbaar, wat een andere kleur en dimensie geeft aan de Boeijen-songs. In 2006 bedenkt Frank een ander concept: het duoprogramma Even is een concertreeks van hem en zangeres Mathilde Santing.

Voor de nieuwe dubbel-cd As doet Frank een beroep op zowat al zijn muzikale vrienden: de leden van de voormalige Frank Boeijen Groep, Rens van der Zalm, Ruud de Grood, Charles Nagtzaam, Ton Snijders, Peter van Benthem, Rood, Stef Bos, Daniël Lohues en Henk Hofstede. Een tiental liedjes waaronder DonkerblauwWindstil en En Chet Baker zingt, worden door Sebastiaan Koolhoven gearrangeerd voor een volledig klassiek orkest, en die partijen worden in de zomer van 2006 in Praag met een symfonisch orkest opgenomen.

In de zomer van 2007 speelt Frank Boeijen voor het eerst sinds lange tijd weer op enkele festivals, waaronder Nijmegen en Eeklo. Daarvoor breidt hij zijn theaterband uit met drummer Mark Stoop en de gitaristen Ger Hoeijmakers en Peter van Benthem.

Ondertussen is de muziekindustrie snel aan het veranderen. Door het opkomen van downloads en streaming, loopt de verkoop van cd’s hard terug. Een manier om dat tegen te gaan is om het product anders, aantrekkelijker te maken, liefhebbers iets te geven dat digitaal niet werkt. Franks volgende uitgave is dus …. een boek. Getiteld 36,9°C. De temperatuur in het menselijk lichaam..  Dit bevat 38 nieuwe, poëtische teksten van Frank waarin hij openhartig grasduint in zijn leven en zijn observaties over de wereld. De illustraties zijn van beeldend kunstenaar Eric de Bruijn. Bij het boek zit de cd Fim do mundo (Het einde van de wereld) waarop Frank samen met Ton Snijders de teksten heeft bewerkt tot een lied van meer dan een uur. In september wordt het boek officieel gepresenteerd in Antwerpen en Amsterdam en het krijgt enorm veel media-aandacht, al is ook de nakende vijftigste verjaardag van Boeijen daar niet vreemd aan.

In de zomer van 2008 wordt het oeuvre van Frank Boeijen in het zonnetje gezet in de Nijmeegse Vereeniging, met het project De ontmoeting. Eén van de initiatiefnemers van dit project is ex-Frank Boeijen Groep-drummer Henk Wanders. Autochtone en Nieuwe Nijmegenaren voeren voor De Ontmoeting hun versies van Boeijen-songs uit, ieder in zijn eigen taal. Smaakmakers zijn onder meer Sven Ratzke (Duits), zangeressen Oulfa (Arabisch) en Maame Joses (Engels), Emmanuel Pessanha (Portugees), Rood en Anneke van Giersbergen (beiden Engelstalig). Al de gecoverde Boeijen-nummers worden ook uitgebracht op de dubbel-cd De ontmoeting – Onder een Nijmeegse hemel, de opbrengst van de voorstelling en de cd gaat integraal naar het Kinderoncologisch Centrum van het Radboud-ziekenhuis.

In oktober 2008 krijgt Frank Boeijen veel lof van de gerenommeerde radiomaker Frits Spits. Spits heeft een muzikale autobiografie geschreven getiteld Zestig strepen. De soundtrack van mijn leven, waarin hij ook een aantal nummers van Boeijen onder de loep neemt. Spits noemt Frank Boeijen in interview en tijdens lezingen ‘met afstand de beste Nederlandstalige liedjesschrijver’.

2008 – 2017

In de zomer van 2008 is er eindelijk tijd geweest een oud idee uit te voeren: een samenwerking van Frank Boeijen, Henk Hofstede (Nits) en Henny Vrienten (Doe Maar). Het resultaat is de cd Aardige jongens, waarvoor ze elk vier nummers inbrengen die ze vervolgens samen uitwerken. Ze spelen ook bijna al de instrumenten zelf in, alleen voor drums wordt een beroep gedaan op Mark Stoop en Monique Lansberg verzorgt de vioolpartijen. Niet alleen muzikaal versterken Boeijen, Hofstede en Vrienten elkaar, ook in de samenzang ontstaat er magie. Met z’n drieën lijken ze wel de Nederlandse Crosby, Stills & Nash.
Aardige jongens komt uit in het najaar 2008, wanneer ook de gelijknamige tour door Nederland en Vlaanderen start. Het samenwerkingsverband van de drie excellente liedjesschrijvers gaat allesbehalve onopgemerkt voorbij. Pers en publiek omarmen de drie Aardige Jongens liefdevol.

Daarna gaat hij zich weer aan de slag voor zijn eigen nieuwe plaat: hij schrijft nieuwe liedjes, die hij – zoals wel vaker de laatste jaren – samen met toetsenist Ton Snijders uitwerkt. In de zomermaanden van 2008 worden in de Brusselse ICP-studio’s de opnamen voor het album Camera gemaakt. Tijdens diezelfde zomer is Frank Boeijen ook veelvuldig te zien op Nederlandse en Vlaamse festivalpodia. Hij laat zich hiervoor bijstaan door een wat grotere band, met gitaristen Ger Hoeijmakers en Peter van Benthem, drummer Mark Stoop, bassist Charles Nagtzaam en toetsenist Ruud de Grood. De opmerkelijkste optredens van Boeijens festivalkalender zijn ongetwijfeld het concert in de Nijmeegse St.-Stevens Kerk en op de Waalkade, tijdens de Vierdaagsefeesten.
Frank Boeijen zet de lancering van Camera in november luister bij door twee bijzondere clubconcerten, in Doornroosje in Nijmegen en Tivoli in Utrecht. Tijdens dat eerste concert krijgt hij de cd overhandigd door Liesbeth List.

Met een vrij grote band gaat Frank begin 2010 de theaters in: Ton Snijders, Charles Nagtzaam, Ger Hoeijmakers en de nieuwe drummer Martin de Wagter die eerder bij Stef Bos speelde. Tijdens de Vierdaagse in Nijmegen geeft Frank weer een akoestisch concert in de St. Stevenskerk, voor de vierde keer alweer. Voor het Vierdaagseprogramma van vriend en oudstadgenoot Fons de Poel schrijft Frank ‘live’ een nieuwe song, De verdwenen stad.
Op 15 januari 2011 verschijnt Genade – een cd én een boek met teksten van hemzelf en foto’s van Karoly Effenberger. Alvorens Frank met Ton Snijders, Charles Nagtzaam en Martin de Wagter vier maanden lang Nederlandse en Belgische theaters zullen aandoen, staat Frank eind januari zeven avonden voor een uitverkocht Ahoy in Rotterdam, in het kader van Vrienden Van Amstel Live!

In februari 2012, midden in de theatertour, is Frank te zien in het tv-programma Studio 9, waarin hij met Miss Montreal (Sanne Hans) binnen anderhalve dag een nummer moet schrijven en opnemen. Het resultaat Genadig is de tijd wordt overal zo lovend ontvangen dat Frank het graag op single zou uitbrengen. Het management van Miss Montreal beslist anders.
In november en december doet Frank een korte toer langs kleine Vlaamse zalen. Ook de bezetting houdt hij klein: alleen Rens en Charles vergezellen hem.

Op 31 januari 2013 komt het nieuwe album Liefde & moed, gevolgd door een korte Nederlandse tournee, waarbij hij de grote theaters aandoet. Op het podium staan dezelfde mensen als die hem op de cd Liefde & moed begeleiden: Ton Snijders, Charles Nagtzaam, Martin de Wagter en Rens van der Zalm.
Einde van hetzelfde jaar wordt ook het nieuwe boek/album Een vermoeden van licht uitgebrachtHet project draait om de werken van twaalf bevriende kunstenaars, die zich hebben laten inspireren door het werk van Frank. Het boek bevat foto’s van de werken en teksten van Frank. De kunstwerken worden enige tijd geëxposeerd in Museum het Valkhof in Nijmegen, waar ook de presentatie van Een vermoeden van Licht plaats vindt

In maart 2015 krijgt Frank de Lennaert Nijgh Prijs toegekend. De Lennaert Nijgh Prijs wordt uitgereikt aan een tekstdichter die met zijn oeuvre een stempel heeft gedrukt op de Nederlandse muziekgeschiedenis.

In januari  2016 verschijnt Land van belofte. Hij werkt hierop samen met collega’s als Guus Meeuwis, Paul de Munnik, Daniël Lohues, Stevie Ann (Stéphanie Struijk) en Nol Havens. In februari is hij te gast bij een reeks van Symphonica in Rosso in het Ziggodome. In het najaar van 2016 verschijnt Franks best verkocht album, Het mooiste & het beste, eindelijk op vinyl. In het verlengde daarvan komt er begin 2017 ook een nieuwe verzamel-cd uit, Het mooiste en het beste 2, met vooral werk van na 1997.

Persfoto
Foto: Károly Effenberger

Frank Boeijen Live
Foto: Maarten Ederveen

Promofoto
Foto: Peter van Hal

Persfoto (kleur)
Foto: Corb!no

DISCOGRAFIE

2018 | PALERMO FRANK BOEIJEN
2017 | HET MOOISTE & HET BESTE 2 FRANK BOEIJEN
2016 | HET LAND VAN BELOFTE FRANK BOEIJEN
2013 | VERMOEDEN VAN LICHT FRANK BOEIJEN
2013 | LIEFDE EN MOED FRANK BOEIJEN
2011 | GENADE FRANK BOEIJEN
2009 | CAMERA FRANK BOEIJEN
2008 | AARDIGE JONGENS FRANK BOEIJEN
2007 | FIM DU MUNDO FRANK BOEIJEN
2006 | AS FRANK BOEIJEN
2004 | TOEN & NU FRANK BOEIJEN
2003 | SCHADUW VAN DE LIEFDE FRANK BOEIJEN
2001 | HEDEN FRANK BOEIJEN
1999 | LIVE DOOR DE JAREN FRANK BOEIJEN
1999 | BALLADE VD DROMEDARIS FRANK BOEIJEN
1997 | HET MOOISTE & HET BESTE FRANK BOEIJEN
1997 | VADERLAND FRANK BOEIJEN
1995 | STORMVOGELS LIVE FRANK BOEIJEN
1994 | DE ONTMOETING FRANK BOEIJEN
1993 | JAZZ IN BARCELONA FRANK BOEIJEN
1991 | WILDE BLOEMEN FRANK BOEIJEN
1990 | HIER KOMT DE STORM FRANK BOEIJEN GROEP
1989 | ZOMER EIND VD 20e EEUW FRANK BOEIJEN GROEP
1988 | DANS IN SLOWMOTION FRANK BOEIJEN GROEP
1988 | ONDERWEG FRANK BOEIJEN GROEP
1987 | WELKOM IN UTOPIA FRANK BOEIJEN GROEP
1986 | IN NATURA FRANK BOEIJEN GROEP
1985 | FOTO VAN EEN MOOIE DAG FRANK BOEIJEN GROEP
1984 | KONTAKT FRANK BOEIJEN GROEP
1983 | 1001 HOTEL FRANK BOEIJEN GROEP
1982 | TWEE FRANK BOEIJEN GROEP
1981 | FRANK BOEIJEN GROEP FRANK BOEIJEN GROEP
1978 | PENNINGS EN BOEIJEN WOUT PENNINGS & FRANK BOEIJEN
Discografie