Tourlog Frank

Frank Boeijen

Met twee zinderende voorstellingen in thuisstad Nijmegen ligt de theatertour 2017 alweer achter ons. Frank blikt terug op de tour, vertelt over een nieuw album en de aanstaande festivals.

Hoe de nieuwe tour begon? Het is een selectie van een selectie. Ik heb het album Het mooiste en het Beste 2 als basis genomen voor de setlist. Het zijn stuk voor stuk nummers die ik graag speel. Waar ik veel mee heb. De hele avond was min of meer chronologisch. De tijd is het verband tussen de liedjes. Dat voelde vertrouwd en goed vanaf het begin. Ook in combinatie met het licht op het podium werd het sprookjesachtig, met een verhaal vanaf 1997 tot nu.

Goed vertoeven

Samen met de band was het goed vertoeven op het podium. Het leven gaf de avonden meer diepte. Die diepte gaf ook glans aan de avonden. Er gebeurt veel om je heen en inmiddels gaat het ook heel vaak over de dood. Dat doet de tijd. We hebben mooie nummers gespeeld. Het rook er naar oorlog, toch ook niet vaak live gedaan. En Gouden Bergen, altijd fijn om deze in de setlist te hebben. Hier komt de storm als een ballade, zoals het oorspronkelijk was gemaakt.

Het publiek heeft veel onbekend materiaal gezien afgelopen tournee. De herkenningspunten zijn belangrijk en geven houvast aan het publiek. Een fijn concert is als een tekening. Er moeten contrasten zitten. Van hard naar zacht, van groot naar klein. Anders wordt het vlak. Daar zoek je altijd naar. En deze tournee is dat goed gelukt. De avond klopte mooi zo.

Horizon

Wat gloort er aan de horizon? Heel veel nieuwe nummers. Het is een productieve tijd. In januari 2018 een nieuw album. Een liefdesalbum. Het nummer Hoe het was, gespeeld tijdens de tour, zal daar ook op staan. Het geeft de sfeer van de plaat eigenlijk goed weer. Het gaat over de liefde. Tien liefdesliedjes als één groot lied eigenlijk.

Liedjes die een soort poging in zich hebben om iemand een hart onder de riem te steken. Mezelf of een ander. Ach, laten we het leven vieren, dat is waar het nieuwe album over gaat. De nieuwe cd zal centraal staan tijdens de nieuwe tour in 2018. Misschien als extra bij de nieuwe plaat, een bonus-cd met losse nummers. Een mooi geheel dat in het najaar zal uitkomen.

Zomerzon

De festivals natuurlijk. We kijken ernaar uit. Charles, Ger, Ton en Mark gaan weer mee, aangevuld met Peter van Benthem. Juli en augustus gaan we festivals spelen. Bijvoorbeeld Openluchttheater Caprera in Bloemendaal, dat is altijd bijzonder.

Maar ook de Gentse Feesten. Daar heb ik zoveel herinneringen aan. Stel je eens voor. Begin jaren 90, zomerzon, hittegolf. Op de Sint Jacobsmarkt, het programma liep uit. Om half 3 ’s nachts begonnen we te spelen. Het was een onvergetelijke nacht. We zagen de zon opkomen. Dat blijft je altijd bij.

Komende tijd werk ik aan nieuw materiaal en ik kijk uit naar de festivals. Ik heb plezier in muziek maken. Dat betekent voor mij: ’s morgens wakker worden en dan denken: vanavond spelen! Jammer dat de tour afgelopen is, maar we zien jullie graag weer terug bij de festivals.

 

 

 

Deel dit bericht